În cadrul emisiunii Gândul Green, Alexandra-Maria Bocșe, consilier de stat la Administrația Prezidențială, a discutat despre efectele schimbărilor climatice asupra infrastructurii și sănătății umane în România și în lume. Ea a subliniat necesitatea implementării rapide a soluțiilor pentru a preveni pierderile de vieți omenești și degradarea calității vieții. Urmăriți aici, integral, emisiunea Gândul Green
Alexandra-Maria Bocșe a explicat că precipitațiile intense, cunoscute sub denumirea de „ruperi de nori”, pun o presiune imensă pe infrastructura urbană, care nu este echipată să gestioneze surplusul de apă. Consilierul de stat a subliniat importanța integrării unor soluții care să prevină astfel de riscuri în construcția de noi clădiri și șosele, menționând că prețul acestor măsuri este justificat pentru a proteja viețile umane.
„Infrastructura nu mai poate prelua surplusul de apă,” a spus ea, adăugând că această problemă devine critică atunci când viețile oamenilor sunt puse în pericol.
Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra sănătății, agravând stările de sănătate deja precare, în special în rândul copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice precum hipertensiunea și problemele respiratorii. Bocșe a evidențiat că temperaturile extreme și evenimentele meteorologice severe, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren, au dus la pierderi de vieți omenești în diverse țări. De exemplu, inundațiile din Brazilia din aprilie au cauzat moartea a cel puțin 170 de persoane și au lăsat 600.000 de oameni fără adăpost.
„Vedem că schimbările climatice peste tot în lume, cât și în România au un impact negativ asupra vieții umane,” a spus ea.
În fața acestor provocări, Bocșe a subliniat că trebuie luate măsuri pe două fronturi: atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la efectele deja existente ale schimbărilor climatice. Bocșe a avertizat de altfel că există o limită a capacității de adaptare, subliniind că la o creștere a temperaturii medii globale de 1,5°C deja se resimt efecte semnificative.
„Există cele două mari paliere de intervenție când vine vorba de schimbări climatice: reducerea de emisii și adaptarea la efectele pe care le produc deja emisiile existente în atmosferă. La 1,5°C, ăsta e nivelul la care suntem noi acum. Dacă o vom depăși, la 3° la 4°, vorbim deja de alte fenomene,” a spus ea.
Consilierul de stat a avertizat despre riscul apariției fenomenelor climatice în cascadă, care pot crea bucle vicioase de degradare a mediului și a calității vieții. Bocșe a subliniat că intervențiile rapide sunt esențiale pentru a preveni aceste bucle vicioase și pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung.
„Se întâmplă fenomene în cascadă, se poate crea un cerc în care, sigur, să adaptezi habitatul. Ai nevoie de energie, dar nu poți să produci energia în mod sustenabil și atunci ești forțat cumva să generezi mai multe emisii,” a explicat ea.